Keltisch Zeezout

keltisch-zeezout2

Wat is Keltisch zeezout?
Keltisch zeezout is een natuurlijke zout die wordt gewonnen in de Guérandestreek in Bretagne, Frankrijk. Deze natuurlijke zout wordt gezien als een van de zachtste en ‘vriendelijkste’ zeezouten ter wereld omdat de zout in vergelijking tot andere zouten de meest natriumarme zout is. Keltisch zeezout is bekend in twee verschillende vormen zowel als ‘sel gris’, ook wel ‘Gros sel marin’ genoemd wat grof zeezout betekend, als het bekende witte tafelzout ‘felur de sel’. Evenals Himalayazout bevat Keltisch zeezout diverse mineralen en spoorelementen. Het zout is bijzonder van smaak omdat het naast zout ook zoet- en bittertinten bevat.

Hoe wordt het gewonnen?
Keltisch zeezout wordt nog op exact dezelfde manier gewonnen als de Kelten dat tweeduizend jaar geleden deden. Het zeewater wordt via een kanalensysteem binnengeleid naar de zoutwatermoerassen. Vanuit deze moerassen wordt het zoute water van het ene naar het andere ondiepe bassin geleid. Dit proces duurt ongeveer twee weken. De bodem van de zoutmoerassen van Guérande bevatten speciale klei soorten. Het klei gaat een interactie aan met het zeewater waardoor het water iets zuurder wordt en een lager natriumchloride (NaCl) gehalte krijgt. In het laatste bassin wordt het zout aan de zon gedroogd en handmatig opgeschept. Het opscheppen gaat gefaseerd en levert verschillende producten op. De onderste laag is het meest in contact geweest met het klei en heeft daardoor een lager NaCl-gehalte en een zachtere smaak dan alle andere zeezouten. Dankzij het lagere NaCl-gehalte is er meer ruimte voor andere mineralen en sporenelementen, wat de grijzige kleur en de grove structuur van het zout verklaart

Commercieel versus natuurlijk zeezout
Het verschil tussen natuurlijk Keltisch zeezout en commercieel zeezout is de manier waarop de zouten gewonnen worden. Hierboven heeft u kunnen lezen hoe natuurlijk zeezout wordt gewonnen, bij commercieel zeezout gaat dit niet op dezelfde wijze. Commercieel zeezout wordt gewonnen door een bassin vol te laten lopen met zeewater, vervolgens verdampt, onder invloed van de zon, het zeewater en blijft het zout over. Na dit proces wordt het zout gewassen, geraffineerd en gedroogd, waardoor er waardevolle mineralen verloren gaan die bij natuurlijk Keltisch zeezout behouden blijven.

Hoe te gebruiken?
Keltisch zeezout is op diverse manieren te gebruiken, zo kunt u het gebruiken in bad, in de vorm van een sole of bijvoorbeeld in de keuken om extra smaak toe te voegen aan uw gerecht. Net als bij Himalayazout geldt, dat wanneer u het zout in de keuken gebruikt, het beter is dit na het koken te doen, zodat alle mineralen behouden worden. Wanneer u de grove structuur van Keltisch zeezout niet prettig vindt om te gebruiken in de keuken, kunt u er voor kiezen de zout met een vijzel te verkleinen.

Een andere manier waarop Keltisch zeezout gebruikt kan worden is door het toe te voegen aan uw badwater. De mineralen in het badwater kunnen door de huid in het bloed worden opgenomen. Een isotone zoutoplossing ontstaat bij een zoutgehalte van ongeveer 1%. Dus ongeveer 1 kg zout op 100 liter water. Hierbij is het zoutgehalte van het badwater ongeveer gelijk aan dat van ons bloed en is daarmee in balans. Een hypertone oplossing wordt verkregen door een hogere zoutconcentratie zoals bij zeewater die van nature een zoutconcentratie heeft van ongeveer 3%. Een isotone oplossing is een oplossing met een gelijke osmotische waarde aan de osmotische waarde van de cel en een hypertone oplossing heeft een hogere osmotische waarde dan de osmotische waarde van de cel.

Naast het gebruik in bad of in de keuken, kan Keltisch zeezout ook worden gebruikt om een sole van te maken. U maakt een sole door een glas of pot voor 1/3 te vullen met Keltisch zeezout (of een andere natuurlijke zout) en aan te vullen met 2/3 water. Na flink schudden blijft een deel onopgelost op de bodem liggen. De oplossing is verzadigd en precies goed als sole.

Last but not least kan Keltisch zeezout ook dienen als alternatief voor tandpasta, het klinkt misschien gek maar veel tandpasta’s hebben zout als basis. Omdat de korrel nogal grof is het beter het zout eerst met wat speeksel te verdunnen. Het poetsen met Keltisch zeezout helpt bij het verwijderen van tandsteen en tandplak.

Aanbevolen zouten:

Dodezee zout

heeft door de rijkdom aan sporenelementen een brede werking. Regelmatig gebruik heeft daarom een positief effect op de algehele gezondheid.

dodezeezout2